top of page

Reisetips - Franciacorta!I hjertet av Lombardia ligger det musserende område Franciacorta. Her lages det kvalitetsmusserende, noe av det beste i Italia lagd på Champagnemetoden.

Nesten 70% av produsentene er sertifisert økologiske eller jobber ut ifra økologiske prinsipper.


Det ble mange smaker av Saten, Rose, Non Vintage og årgang som er typer Franciacorta.I disse brukes hovedsakelig druene Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Bianco og Erbamat.


Produsenten https://www.castelveder.it/it/ ligger i den kaldeste delen av Franciacorta.

En familieeid gård siden 1975. Her er det kjølig jordsmonn som består av rød leire, stein, fjell og majolica. De bruker mellom 3 og 5 gr sukker i sine musserende. Vingårdens viner er høyt ansett for sin eleganse, finesse og kompleksitet.


Flasker fra produsenten som er å få tak i her i Norge er:
Det er strenge grundige regler for å oppnå topp kvalitet i Franciacorta. Lett å kjenne det gjennom alle våre smakinger hos produsentene. Saten som kun kan bestå av hvite druer, ble nok en god favoritt, mens Non Vintage med min 18 mnd på bunnfall,

Vintage med sine 30 mnd og Riserva med min 30 mnd var det mange utmerkede av.

Årgang var jo alltid de beste!


Det er et vakkert landskap i Franciacorta, små landsbyer, vakre daler, fjelltopper og nydelige vingårder. Alt dette på et meget konsentrert område. Man rekker mye på en dag!


Før vår tur til Franciacorta, sjekket jeg ut noen gode produsenter jeg ønsket å besøke. Da også gjerne i de forskjellige områdene med variert jordsmonn og klima.

Vårt første restaurant besøk var https://villacalini.com/

Langt ut på landet i vakre omgivelser. Her opplevde vi stillhet, service på høyt nivå, deilig mat og nydelig Franciacorta på glass. Behagelig bakgrunnsmusikk og de eneste gjestene på besøk denne dagen siden de bare hadde åpent for oss, ble dette en perfekt start for vår opplevelsestur i Franciacorta.

Produsenten vi besøkte som lå lengst sør i området var https://www.faccolifranciacorta.it/

er kjent for å være en av de produsenten som først var ute etter å bruke lite eller ikke noe sukker i sine musserende.


Her er det veldig høye skråningene som er bygget på steinete kalkstein. Dybden av jorda er veldig variabel, hovedsakelig av leireaktige teksturer. Dette jordsmonnet er med på å gi vinene til Faccoli massevis av dybde, mineralitet og vertikalitet.

Her er to som kan kjøpes på vinmonopolet:

Første delen av vårt opphold i vakre Franciacorta bodde vi i leilighetene https://hillcolle.com/home.php#intro

Flott utgangspunkt for produsent besøk og sykkelturer. På Bistroen her anbefales det å nyte en god middag og her er det også et meget godt utvalg av Franciacorta. Den lille landsbyen Erbusco med sin lille lokale Bar Centrale på hjørnet, ble en naturlig stopp for oss flere ganger.


Vårt beste restaurantbesøk i området ble restauranten Al Malo i landsbyen Rovato.Fint å sitte ute eller inne for en drink før middag.

Her er også et høyt fokus på vin og kvalitetsprodusenter, men kanskje deres faste sommelier har litt for mye fokus på naturviner. De har et meget godt utvalg av viner, derfor er det bare å be om det du selv ønsker i glasset.

Maten var spennende, visuelt pent, smaksrik og med mye bruk av lokale råvarer.
Vårt spontane vinprodusent på vår sykkeltur ble hos https://www.enricogatti.it/


Han var en av de vi ønsket å få besøkt og som vi har som vår favoritt flaske vi kjøper i Norge.


Her finnes linken til den vinen:


Gatti driver økologisk vindyrking med lav miljøpåvirkning, derfor benyttes ingen kunstgjødsel, plantevernmidler eller ugressmidler. Befruktningene utføres kun og utelukkende i organisk form, eventuelle mangler i jorda overvåkes kontinuerlig gjennom laboratorieanalyse. Gården er blitt tildelt en rekke priser med sine eksepsjonelle viner. Jeg ble meget imponert over den gjennomgående kvaliteten og elegansen på hans viner!

Håper vi kan få se flere av gårdens viner på vinmonopolet.


Skal du på besøk hos noen produsenter, om det da ikke er en av de store som er åpent hele tiden, bør det avtales på forhånd.


Vi byttet bosted og hadde to deilige netter på https://www.biondelli.com/


Frokosten og fredfullheten her passet oss utmerket. Velg et av de enkle rommene.

En dagstur til Bergamo fikk vi også til. Hadde ikke trengt det for vår del, men en avslappende og smakfull lunsj ble det på vinbaren Cellarium Wine & Food perfekt beliggenhet i den nye bydelen. Her er det også muligheter for å spise en middag ute på den vakre piazza`n. Vi satt ute her og smakte deilige viner, samt noe snack av skinke, pølser og oster.
Vi hadde noen flotte dager i det vakre område Franciacorta, på sykkel og med bil. Jeg anbefaler sterkt å ta turen til dette vinområde om du liker gode kvalitets musserende, vi skal i alle fall tilbake til et av Nord Italias vakreste område.

På veien til flyplassen valgte vi et stopp ved Gardasjøen og byen Salo`. For et perfekt valg. Her skal jeg helt klart tilbringe noen late dager senere.

På baren https://www.baritalia1920.com/

får du alt trenger. Gode drinker, mye bra vin, perfekt setting og deilig mat!


Håper dette kan gi litt inspirasjon til å prøve vinene eller driste deg til å reise hit til Franciacorta!294 visninger0 kommentarer

Kommentare


bottom of page