top of page

Helaften med viner fra Loire!

Oppdatert: 14. jul. 2023

Begge har en fin pris, er bionynamisk og økologisk.


Loire i Frankrike er et vindistrikt som strekker seg fra Atlanterhavskysten og byen Nantes, til Sancerre og Pouilly-fume i det sentrale Frankrike.

Vouvray, Chinon, Anjou, Saumur, Bourgueil er noen av vinområder som finnes i mellom. Og et eventyr av vakre slott og landsbyer. Perfekt å sykle i og her finnes mange vakre gåtur.

Klima og jordsmonn langs elven i Loire er svært ulike, men hvitvinen som er over halvparten av produksjonen, har gjerne likheten at de er lette og friske, ofte med en del syre. Men selvfølgelig handler mye om druetype og produksjonsmetode når det kommer til resultatet på en vin.

Å prøve ut vinene jeg skriver om til matretter, er veldig nødvendig for meg. Da kan jeg med sikkerhet si hva som går til vinen, i alle fall etter min smak.


Akkurat denne hvitvinen Domaine de l`Epinay Selection med 100% Melon de Bourgogne som vi har hatt til to fiskemiddager med laks. kan jeg med sikkerhet si at passet utmerket til fisken.

Helt fantastisk!


Viner fra Muscadet de Sevre-et-Maine er også anbefalt til blåskjell. Smakte akkurat den kombinasjonen på Lille Herbern ved Bygdø, og det lille stykke kan du lese om på min facebookside.Så her er smaksnotater på hvitvins anbefalingen fra Loire:


Gul steinfrukt, urter og sitrus i lukt og smak. En intens vin som er noe frisk og fruktig og med fin kompleksitet. Et snev av mineralitet i avslutningen av den middels lengden.


Vinen er økologisk og biodynamisk! Dette er et meget godt hvitvinskjøp som koster 169,40


Om en hvitvin for lagring ønskes, er det her en flaske som lagrer fint i 5-7 år.


Linken til vinmonopolet:
Musserende til Aperitiff!


229 kroner koster flasken med musserende som vi startet kvelden med. Her føler jeg at vinen fint kunne ha kostet mer og at kvaliteten er meget god på en Cremant.


Ch.de Passavant Cremant de Loire Ancestrale har en behagelig og tiltalende duft. Toner i nesen av hvit blomst, mandel, brødbakst og hav.


Druene her er Chenin Blanc 60% og 20% av Chardonnay og Cabernet Franc. Bruken av disse tre druesortene gir en god balanse mellom friskhet, fylde og struktur. Aromatisk vin med mange, fine bobler og delikat mousse i munnen.

Lagret 12 måneder på bunnfall.

Under tre gram sukker og syre er 4,7 gr.


Og for de som ikke er klar over det, Cremant lages altså på samme metode som en Champagne.


Her er linken som går direkte til Vinmonopolet og den er vel verdt å vente noen dager på:

172 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page